Herbata

Odkrywamy sekrety herbaty. Poznaj praktyczne informacje, porady i ciekawostki.

Producent herbaty - interesujące fakty i porady

Indie, Chiny i Cejlon - to najwięksi producenci herbaty na świecie, którzy obsługują „lwią część” rynku. Zyski z tego napoju zwiększają się systematycznie, bowiem na rośnie konsumpcja tego napoju.

Najwięksi producenci herbaty na świecie to państwa położone na Dalekim Wschodzie. Indie, Chiny, Sri Lanka - to właśnie z tych krajów pochodzi większość dostępnej na rynku herbaty. Do znaczących producentów zalicza się również Kenię, Argentynę, Indonezję, Turcję i Gruzję. Nie jest jednak tak, że każdy producent to przedstawiciel któregoś z wymienionych krajów. Herbata najczęściej eksportowana jest bowiem w stanie suszonym i dopiero w innym państwie następuje komponowanie mieszanek i konfekcjonowanie produkcji. Główni producenci herbaty opierający się na reeksporcie to Wielka Brytania oraz Holandia.

Zmiany na rynku herbat

Zauważalne jest zwiększenie ruchu na rynku herbat na przestrzeni ostatnich kilku lat. Zmienia się nie tylko ilość spożycia tego napoju, ale również jego struktura. O ile przez wiele lat produkcja herbaty dedykowanej na rynek europejski opierała się głównie na odmianie czarnej, tak ostatnio coraz więcej pojawia się mieszanek zielonej i czerwonej odmiany. Większość z producentów stara się więc wykorzystać ten „boom”, wprowadzając na rynek herbaty o smakach najbardziej pożądanych przez konsumentów.

Zwiększa się też zainteresowanie producentów innymi produktami opartymi na herbacie – kosmetykach czy napojach orzeźwiających.

Indie kontra Chiny i Cejlon

Największym producentem herbaty są Indie. Kraj ten pod tym względem święci triumfy już od XIX wieku i do tej pory nie ma sobie równych, nawet w konkurencji z Chinami.

W Indiach produkowana jest nie tylko herbata najwyższej jakości. Stąd też pochodzą te nisko-półkowe, dodawane do najbardziej ekonomicznych mieszanek herbaty.

Producentem herbaty dobrej jakościowo jest Cejlon, który rujnuje nieco swoją markę, pozwalając na mieszanie herbat poza granicami kraju. To zaś doprowadza do łączenia szlachetnych gatunków z mniej znamienitymi, czego efektem jest powstawanie mało wyrazistych herbat, w porównaniu z odmianami indyjskimi.

Producenci chińscy skupiają się głównie na gatunkach herbat zielonych i czerwonych. Chiny eksportują zarówno gotowe produkty, jak i suszone liście przygotowane do stworzenia mieszanek.

Najbardziej znane marki, które kojarzą się ze światem herbaty to najczęściej nie właściwi producenci herbat, a firmy odpowiadające za eksport i import oraz mieszanie i łączenie poszczególnych gatunków.

Reklama